Friday, December 15, 2023

Seakari, aga mitte Tallinna raad ehk pealinna õpetajate palkadest numbrites

Tänaseks on selge, et 22. jaanuaril alustavad kooliõpetajad streiki. See, kas ja milliste koolide õpetajad ning kui kaua kavatsevad streikida, saab lõplikult selgeks alles järgmise aasta alguses. Väga palju sõltub loomulikult sellest, kui hästi konkreetne vald või linn oma õpetajaid väärtustab ning lisaks riigi palgatoetusele täiendavalt oma eelarvest juurde maksab.   

Streikimise puhul kehtib üldine põhimõte, et töötasu makstakse tehtud töö eest. Kui õpetaja on otsustanud streikida, siis selle aja eest tal õigust töötasu saada ei ole. Tõsi, ametiühingu liikmetel on õrn lootus saada tasu streigifondist, kuid kuna paljud õpetajaid ametiühingusse ei kuulu ja streigifond on tõenäoliselt väga tagasihoidlik, siis sellele lootma jääda ei saa.   

Seakari, aga mitte Tallinna raad. Allikas: Eesti Filmi Andmebaas

Tallinnas võiks kooliõpetaja palk juba täna olla 2600 eurot

Juba täna on mitmed omavalitsused teada andnud, et kui nende koolide õpetajad kavatsevad streikida, siis töötasu selle aja eest ei maksta. Aga on ka vastupidiseid näiteid. Eesti suurim koolipidaja ehk Tallinna meer Mihhail Kõlvart on teatanud, et pealinn toetab õpetajaid nende protestis ning maksab streigi ajal palka edasi. Arvestades Tallinna enda haridusasutuste palgapoliitikat, on mitte ainult hämmastav vaid äärmiselt silmakirjalik. 

Tallinn on teatavasti Eesti suurim koolipidaja. Haridussilm.ee andmetel on Eestis kokku 11802 õpetaja ametikohta, kellest omakorda 3166 on Tallinna linna palgal. Ehk sisuliselt iga neljas Eesti õpetaja töötab pealinnas. Kui ainuüksi riiklik palgatoetus võimaldaks Tallinnas kooliõpetajale maksta 2285 euro suurust keskmist töötasu, siis tegelik keskmine palk on käesoleva aasta kolmanda kvartali seisuga 2215 eurot. Ehk otsesõnu öeldes jätab Tallinna linn isegi riiklikust palgatoetusest iga õpetaja kohta välja maksmata 70 eurot kuus. 

Silmad on nii sõbralikud sõbralikud. Allikas: Facebook. 

Haridus ei ole Tallinnas prioriteet

Vaatamata sellele, et riiklik palgatoetus lubaks Tallinnal maksta oma õpetajatele Eesti kõrgeimat palka, ollakse Harjumaa omavalitsuste võrdluses alles häbiväärsel kaheksandal kohal. Tallinna õpetajatest teenivad rohkem Harku, Jõelähtme, Kose, Saku ja Saue valdade ning Keila ja Maardu linnade õpetajad. Tallinnaga sisuliselt võrdsel pulgal on Rae ja Viimsi vallad.  

Palgauuringud näitavad, et Tallinnas on õpetajate palk kõike muud kui prioriteet. Kui Tallinn ei maksa õpetajatele edasi isegi riigi palgatoetust, panustavad paljud vallad oma eelarvest väga jõuliselt õpetajate palkadele juurde. Vähemalt kuus Harjumaa omavalitsust maksavad oma eelarvest iga õpetaja kohta kuus juurde rohkem kui 200 eurot. Enim maksavad riigitoetusele lisaks Viimsi ja Rae vald, vastavalt 391 ning 361 eurot kuus.

Need numbrid näitavad ilmekalt Kõlvarti tegelikku suhtumist haridusse ning õpetajatesse - linnavõimu prioriteet on vaatamata ilusatele sõnadele hoopis kuskil mujal. On see siis tasuta ühistransport või muud sotsiaaltoetused, ei ole isegi oluline. Kui Tallinn Eesti ühe jõukama omavalitsusena panustaks kooliõpetajate palkadesse samaväärselt Harjumaa tublimate omavalitsustega, teeniks keskmine pealinna õpetaja juba täna 2600 euro suurust kuupalka.

Ehk kui keegi üldse võiks riigile õpetajate madalate palkade pärast etteheiteid teha, siis Mihhail Kõlvart peaks küll selles järjekorras viimane olema. Ja kui Eesti Haridustöötajate Liit eesotsas Reemo Voltriga sooviks päriselt õpetajate väärtustamise eest seista, siis tuleks seda teha Tallinna linnavalitsuse ees.     

No comments:

Post a Comment