Saturday, March 3, 2012

Edgar, maksa õpetajatele teenitud palk välja!

Veel enne lähenevat üldstreiki andis Tallinna linnavalitsus teada plaanist kulutada 259 000 eurot (4,05 miljoni krooni) uurimaks, kas soovitakse tasuta ühistransporti või tuleb ka edaspidi sõidupiletite eest maksta seda hinda, mille linnavalitsus ise on kinnitanud. Kõlab kurjakuulutavalt.

Tundub, et jää (või katus) on kevade lähenedes pöördumatult liikuma hakanud ja pealinna tähtsad ninad aktiviseerunud. Paraku raehärrad ei saa enam ise ka täpselt aru, kes nad on ja mille eest seisavad. Mõned päevad tagasi teatas otsusest korraldada meeleavalduse õpetajate palgatõusu toetuseks, olles ise õpetajatele tööandja ja palgamaksja. Mõned kuud tagasi avalikustas haridus- ja teadusministeerium andmed omavalitsustele eraldatud haridustoetuste ning selle kohta, palju omavalitsused on sellest rahast õpetajatele edasi kandnud. Siis oli linnapea vait nagu kult rukkis.

Kõneainet tekitanud küsitlusele minev raha on siiski pisku, arvestades seda kui palju jätab Tallinn õpetajatele palgaraha edasi maksmata. 2010. aastal eraldas riik pealinna õpetajate palgarahaks 34,58 miljonit eurot. Rahandusministeeriumi andmetel maksid nad samal aastal palkadena välja aga vaid 31,16 miljonit eurot.  Ehk siis pealinna võimukoridorides lihtsalt kadus 3,42 miljonit eurot (53,5 miljonit krooni) õpetajate palgaraha. Mõni nimetab seda varastamiseks.

http://jobs-spot.net/wp-content/uploads/2011/10/high-paying-green-job.jpg
 
See küsitlusele minev 259 000 eurot pole isegi kümnendik sellest rahast, mida Tallinn igal aastal oma õpetajatele jätab välja maksmata. Ehk oleks Savisaarel aeg hoopis Kõlvart vaibale kutsuda ja anda ukaas korraldada küsitlus, kas Tallinn peaks riigilt saadud palgaraha õpetajatele edasi kandma (ja tõsta palku 11% ) või jätkata selle summa vasakulepanemist?  Lõpetage õpetajate ahistamine, kodanikud!

No comments:

Post a Comment