Friday, June 1, 2012

Odavmüügiralli Loksal on saanud sisse enneolematu hoo


Alles ma kirjutasin, et Loksal müüakse maalilise vaatega magusaid krunte ja hinnad pidid olema. Nüüd tundub, et jää on hakanud liikuma. Volikogu päevakorras oli ühe magusaima kinnistu detailplaneeringu algatamine. Tegemist on nimelt ligi 10000 ruutmeetrise kinnistuga, mis jääb Suurpeale viiva tee äärde ning piirneb merega. Linnapea sõnul on detailplaneeringu eesmärk eelkõige kinnistu jagamine neljaks elamukrundiks. Minu arust mõistlik mõte, sest suure krundina müües võis huvilistele 78000 eurone algind veidi krõbe tunduvat. Magus mereäärne 2500 ruutmeetrine elamukrunt umbes 20000 euro eest võiks ju päris kuum kaup olla. Seda eelnõud sai ka igati toetatud, et tolmu ja prahti koguva platsi asemel leiaks nii mõnigi pere endale maalilise kodu.

See õhin ei saanud muidugi väga kaua kesta kui infopunkti „Kinnisvara müügist“ all toodi laua alt välja volikogu otsuse eelnõu vähendada sama kinnistu hinda umbes 20000 euro võrra ehk siis nüüd on maatükk saadaval vaid 58000 euro eest. Miks on vaja nüüd ligi neljandiku võrra hinda langetada kui lootus, et detailplaneeringuga saab kinnistu jagatud ning on väga reaalne võimalus saada oluliselt kõrgemat hinda. Linnapea muidugi talle omaselt hakkas rääkima Keilas linnas 60-ndatel ehitatud majade hindadest ning Rae vallas põldudel seisvatest tühjadest kruntidest ja jumal teab millest. Ma loodan, et ta ise ka ei uskunud seda juttu, vähemalt arvestatav hulk volikogust vaatas teda kerge iroonilise muigega. Aga olukorras, kus inimese enda sissetulekud sõltuvad otseselt linnakassast, siis väga muud teha ju ei olegi kui häbelikult naeratada.

Fakt on aga see, et tegemist on mereäärse krundiga, millele saab ka igati seaduslikult ehitusõigust taotleda. Kui metsa on võimalik maha võtta ja põldudel on võimalik uusi elamurajoone rajada hektareid ja hektareid, siis merepiiri me kuidagi pikemaks venitada ei saa. Aga ju siis rahahäda on ikkagi nii suur ning kinnitab ikka seda põhimõtet, et pärast praegusi linnajuhte tulgu või veeuputus. Aga võib-olla on lihtsalt plaan mõnele sõbrale ja tuttavale soodsa hinnaga maaliline maatükike parseldada ja et kamraadi elu lihtsamaks teha, siis sai ka detailplaneering linna kulu ja kirjadega algatatud.   

Foto: eag.vanatehnika.ee

Aga ei taha nii negatiivsete nootidega lõpetada. Nimelt otsustas volikogu Loksa au ja uhkusena tuntud punastest tellistest bussijaamahoone läheb nüüd tähtajatult rendile sihtasutusele Loksa Kultuur, mida kureerib valdavalt linnapea seaduslik abikaasa. Sinna on plaanis rajada Loksa muuseum. Loksa piirkonna elanikud ning linna külastavad sajad ja tuhanded turistid on muuseumi juba ammu oodanud.

No comments:

Post a Comment